Halkidiki Greece
Aristotelis Municipality
Back
Next
Municipality of Aristotelis


Οικισμοί Δήμου Αριστοτέλη
(Settlements of Aristotelis Municipality)

greek

Ιερισσός (Έδρα Δήμου Αριστοτέλη)
Ierissos (Aristotelis Municipality Headquarters)

Γενικές Πληροφορίες
(General information)

Saturday, March 21, 2020
Ονομασία: Ιερισσός
Παλιά ονομασία: Ερισσός
Έτος δημιουργίας οικισμού: 7ος αιώνας μ.Χ.
Παλιά ιδιοκτησία περιοχής: Ι. Μονή του Κολοβού, Ι. Μονή Ιβήρων
Καταγωγή κατοίκων: Αυτόχθονες
Απογραφή 1928: 2.218 Κάτοικοι
Απογραφή 2011: 3.229 Κάτοικοι
Ενοριακός Ι. Ναός: Ι. Καθεδρικός Ναός Γεννέσιου Θεοτόκου (1958)
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.396266, 23.877165

Ο οικισμός της Ιερισσού βρίσκεται στην ανατολική ακτή του Νομού Χαλκιδικής, στον ομώνυμο κόλπο και στην αρχή της χερσονήσου του Άθω. Κτίστηκε μετά τον σεισμό του 1932, βάσει σχεδίων μιας επιτροπής του CIAM, δίπλα στη θέση της Αρχαίας και βυζαντινής πόλης και πάνω σε μέρος αυτής. Η ΝΑ πλευρά της Ιερισσού επικαλύπτει την περιοχή των εργαστηρίων της αρχαίας πόλης και μέρος της παλαιοχριστιανικής εποχής. Η νέα θέση (Μετόχι Κοτσάκι της Ι. Μ. Ιβήρων) βρίσκεται ψηλότερα ως προς το υψόμετρο της θάλασσας, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκότερες. Περιλαμβάνει τον οικισμό, το λιμάνι και τη θέση Ξηροπόταμος. Η Ιερισσός αναγνωρίστηκε ως Κοινότητα το 1918.
Η Ιερισσός Χαλκιδικής είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο χωριό του Δήμου Αριστοτέλη με 3.455 κατοίκους το 2011. Αποτελεί ιστορικά τη συνέχεια της αρχαίας Ακάνθου, η οποία υπήρξε αποικία των Ανδρίων από τον 7ο αιώνα π.Χ. και σπουδαία πόλη της Μακεδονίας, όπως αναφέρεται από τους ιστορικούς και αναδεικνύεται από την αρχαιολογική έρευνα. Προβληματισμός υπάρχει για την σχέση της Ακάνθου με την μεσαιωνική Ερισό - Ιερισσό, διότι μέχρι το 1932 έχουμε μεν τοπογραφική ταύτιση, δεν έχουμε όμως ονομαστική συνέχεια. Επί πλέον δεν γνωρίζουμε αν έχουμε τοπογραφική συνέχεια, ενώ υπάρχει και ιστορικό κενό σχεδόν τριών αιώνων, από τα τέλη του 6ου μ.Χ. αιώνα (καταστροφή της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Ακάνθου) μέχρι το 883 μ.Χ. (πρώτη αναφορά της «ενορίας του Ερισού»).
Ο σημερινός οικισμός κτίστηκε εξ αρχής όταν ισοπεδώθηκε ο παλιός -μετά τον πολύνεκρο σεισμό των 7 ρίχτερ, του 1932, που είχε εδώ ακριβώς το επίκεντρό του, κοντά στη θάλασσα. Όπως αποδείχθηκε από τις ανασκαφές, η σημερινή πόλη είναι κτισμένη πάνω στο αρχαίο νεκροταφείο της Ακάνθου.
Η σύγχρονη Ιερισσός είναι μια όμορφη και σύγχρονα δομημένη παραλιακή κωμόπολη, με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Αριστοτέλη. Στην είσοδο από Στρατώνι ξεχωρίζει ο πύργος της Κρούνας, στο κέντρο ξεχωρίζει το Κέντρο Πολιτισμού και λίγο πιο έξω απέναντι από το λιμάνι ξεχωρίζουν τα τείχη της Αρχαίας Ακάνθου.
Παρά το γεγονός ότι η Άκανθος φημιζόταν για το κρασί της, οι νεότεροι Ιερισσιώτες ασχολούνται με την αλιεία, την ναυπήγηση, το εμπόριο, την κατασκευή έργων στο Άγιο Όρος και τον τουρισμό. Είναι σημαντικό λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας, με αξιόλογο αλιευτικό στόλο. Εξ’ άλλου τα ψάρια του κόλπου της Ιερισσού είναι φημισμένα σ’ όλη την Ελλάδα για τη νοστιμιά τους. Ξεχωρίζει το ορκίνι, ένα είδος τόνου που ψαρεύουν στην περιοχή τον Μάιο και μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Το μαγειρεύουν κοκκινιστό ή το παστώνουν.
Οι Ιερισσιώτες θεωρούνται διαχρονικά σπουδαίοι καραβομαραγκοί, συνεχίζοντας μια παμπάλαια τέχνη από γενιά σε γενιά. Τα καρνάγια της Ιερισσού είναι από τα παλιότερα στην Ελλάδα, με ξακουστούς καραβομαραγκούς όπως τον δάσκαλο της παραδοσιακής ναυπήγησης Δημήτρη Παπαστεριανό, ο οποίος δεν βρίσκεται πια εν ζωή. Σε όλη τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου ανήκε στα ιστορικά Μαντεμοχώρια. Οι κάτοικοι της Ιερισσού συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821 και έχουν να επιδείξουν σπουδαίους αγωνιστές, όπως τον Αθανάσιο και τον Κωνσταντίνο Βλαχομιχάλη. Οι περισσότεροι επισκέπτες περνούν από την Ιερισσό είτε για να μεταβούν από εδώ στο Άγιον Όρος, είτε για να απολαύσουν τις αμμουδιές της. Έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει παραλίες κατάλληλες για κολύμβηση και βραβευμένες με γαλάζια σημαία, beach bars, καφέ και ταβέρνες μέσα στον οικισμό, στον παραλιακό πεζόδρομο που την καθιστούν μοναδικό τόπο διακοπών. Υπάρχουν πολλά καταλύματα-ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιο, επιπλωμένα διαμερίσματα και ξενοδοχεία δίπλα στην παραλία. Υπάρχουν, επίσης, δύο camping. Φεύγοντας από την Ιερισσό προς τα Νέα Ρόδα θα δείτε αριστερά και τα παλιά καρνάγια.

Ιστορία
(History)

Saturday, March 21, 2020
Η σημερινή θέση της Ιερισσού βρίσκεται σε επαφή με το αρχαίο και μεσαιωνικό νεκροταφείο. Η προϊστορική εποχή της πόλης μαρτυρείται από τον Πλούταρχο και τα ευρήματά της πιστοποιούν την ύπαρξή της, όπως το κεντρικό τμήμα μιας ανθρωπόμορφης μαρμάρινης στήλης, τύπου Menhir, που απεικονίζει πιθανή παράσταση πολεμιστή. Η στήλη αυτή είναι το αρχαιότερο έργο γλυπτικής στη Χαλκιδική. Η αρχαία Άκανθος υπήρξε κορυφαία πόλη - λιμάνι της ανατολικής Χαλκιδικής και μια από τις πιο σημαντικές ολόκληρης της Μακεδονίας. Κατέχει μία προνομιακή θέση ανάμεσα σε δύο θαλάσσιες ακτές, δίπλα στην Ιερισσό και στον οδικό άξονα προς Ουρανούπολη - Άγιον Όρος. Η Άκανθος, αποικία των Ανδρίων κατά τον Θουκυδίδη (IV 84.1) ή Ανδρίων και Χαλκιδαίων κατά τον Πλούταρχο, αναπτύσσεται γύρω στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. σε θέση προϊστορικής εγκατάστασης. Η πόλη είναι γνωστή από την ευρεία κυκλοφορία των νομισμάτων της κατά την αρχαιότητα. Ως κύρια πηγή πλούτου της πόλης πρέπει να θεωρηθεί η γεωργία. Ιστορικά, η Άκανθος κάνει την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων, όταν βρίσκεται στην πλευρά των Περσών, πρώτα το 490 στην πλευρά του Μαρδόνιου και ύστερα το 480 π.Χ. στην πλευρά του Ξέρξη, τον οποίο και βοηθά στην κατασκευή της διώρυγας στη χερσόνησο της Ακτής. Αργότερα συμμετείχε στη Δηλιακή Συμμαχία και βοήθησε τους Αθηναίους στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Μετά την ειρήνη του Νικία το 421 π.Χ., η Άκανθος απόλαυσε μια μικρή περίοδο ανεξαρτησίας μέχρι την εξάπλωση των Μακεδόνων και τέθηκε τελικά τον 4ο αιώνα π.Χ. υπό τον έλεγχό τους. Η πόλη λεηλατήθηκε από τους Ρωμαίους περίπου το 200 π.Χ., ωστόσο το λιμάνι της συνέχισε να λειτουργεί. Στην αυτοκρατορική περίοδο η πόλη έγινε ρωμαϊκή περιφέρεια (conventus των Ρωμαίων πολιτών). Ασημένια νομίσματα κόπηκαν για πρώτη φορά στην Άκανθο γύρω στο 530 π.Χ. σε μεγάλες ποσότητες κατά τα ευβοϊκά πρότυπα. Γύρω στο 424 π.Χ. παρατηρείται μια αλλαγή στην κοπή νομισμάτων στην Άκανθο, όπου πλέον χρησιμοποιούντα τα φοινικικά πρότυπα. Οι τελευταίες κοπές του νομισματοκοπείου της Ακάνθου μπορούν να χρονολογηθούν στα μέσα του 4ου π.Χ.
Η Άκανθος, εκτείνεται σε μία σειρά λόφων (τρεις λόφοι με υψόμετρο 600 μ.) αμέσως στα ΝΑ του οικισμού της Ιερισσού στην ανατολική Χαλκιδική. Ο χώρος της αρχαίας πόλης ελάχιστα έχει διερευνηθεί, ενώ αντίθετα έχει έρθει στο φως ύστερα από εκτεταμένες σωστικές ανασκαφές μεγάλο μέρος από το χώρο του νεκροταφείου της. Αποκαλύφθηκε ευθύγραμμης πορείας τείχος μήκους 30 μ. και ύψους τουλάχιστον 8 μ., το οποίο μάλιστα θεωρήθηκε ότι ανήκει στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Στα ερείπια, ο επισκέπτης μπορεί να δει, τα ίχνη από τα τείχη και τα σπίτια της πόλης. Ένα δημόσιο κτίριο με δύο πηγάδια, δύο ανοίγματα με μάρμαρο, ανασκάφηκε στη μέση του οικισμού. Οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή άρχισαν στο νεκροταφείο της πόλης, το οποίο επισημάνθηκε μόλις το 1973, εντελώς τυχαία, κατά τη διάρκεια σκαπτικών εργασιών για το δίκτυο ύδρευσης της Ιερισσού. Περισσότεροι από 9.000 τάφοι της ελληνιστικής ανασκάφηκαν. Τα περισσότερα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου.
Οι απόψεις για την προέλευση και ετυμολογία του ονόματός της είναι ποικίλες. Σύμφωνα με μία άποψη οφείλει το όνομα της σε κάποιον μυθικό ήρωα Άκανθο, κατά μία άλλη άποψη στην αφθονία αγκαθιών στην περιοχή. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η σημερινή κωμόπολη, σε μικρή απόσταση από την αρχαία πόλη, φέρει το όνομα Ιερισσός, προερχόμενο κατά πάσα πιθανότητα από το λατινικό cerissus που σημαίνει αγκάθι.
Την πρωτοχριστιανική́ περίοδο σώζεται η παράδοση ότι δίδαξε στην Άκανθο ο Απόστολος Παύλος και ο πρώτος γνωστός Επίσκοπος Ιερισσού μαρτυρείται ο Άγιος Μακάριος τον 4ο αιώνα μ.Χ. Η πρώιμη θεμελίωση του Χριστιανισμού́ στην περιοχή́ επιβεβαιώνεται ανασκαφικά́ από́ την ανακάλυψη ενός από́ τους αρχαιοτέρους και του μεγαλύτερου ως τώρα, παλαιοχριστιανικού́ ναού́ του 4ου- 5ου αιώνα  μ.Χ. στη Χαλκιδική́, τύπου βασιλικής. Τον 9ο αιώνα συναντάται με το όνομα «Κάστρο της Ερισσού». Λόγω της γειτνίασης με την μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους πήρε την ονομασία «Ιερισσός» με Ι κεφαλαίο και δασεία λόγω της ιερότητας του χώρου (άλλη άποψη σχετικά με την ονομασία). Το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων ήταν εμφανές.
Τα όρια της κτηματικής περιοχής της Ιερισσού με την αντίστοιχη περιοχή του γειτονικού χωριού Ισβόρου -Στρατονίκης, καθορίστηκαν την 13 Σεφέρ 1245 ή 1830, με Απόφαση της Τουρκικής Διοίκησης με αφορμή την πρόθεσή της να συγκεντρώσει και να εποικίσει πάλι τους αρχικούς τόπους εγκατάστασης της περιοχής, μετά από την επανάσταση κατά την οποία οι κάτοικοι
είχαν διασκορπιστεί. Η κτηματική περιοχή της Ιερισσού προέκυψε από απαλλοτριώσεις τριών αγιορείτικων αγροκτημάτων και περιλαμβάνει τις τοποθεσίες του Μετοχίου Ξηροποτάμου και τμήμα
του Μετοχίου Κουμίτσας (Ι. Μονής Χιλανδαρίου). Τέλος στο αγρόκτημα της Ιερισσού περιλήφθηκαν 400 στρέμματα του Μετοχίου Ξενοφώντος που απαλλοτριώθηκαν και παραχωρήθηκαν στον ΣΑΑΚ. Η κατάταξη των κληρούχων έγινε μόλις το 1937. Τα κτίρια του Μετοχίου Ξηροποτάμου καταστράφηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους σεισμούς του 1932 και ήταν ερείπια το 1933, ενώ οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν στο Στρατώνι.
Ιδιαίτερη τομή για την πολεοδομική ιστορία της Ιερισσού αποτέλεσε ο σεισμός της 26.9.1932 (ο οικισμός αριθμούσε 2.218 κατοίκους τότε) που έμεινε στη μνήμη ως ο σεισμός της Ιερισσού και έγινε η αιτία για την μεταφορά και το σχεδιασμό του οικισμού στη νέα θέση. Γενικά, με τις πρωτότυπες χαράξεις, την οργάνωση των οικοπέδων και την πρόνοια για ανοικτούς κεντρικούς χώρους, το σχέδιο της Ιερισσού αποδεικνύεται πρωτοποριακό για την εποχή του και για μια ακριτική θέση όπως ήταν η Βόρειο-Ανατολική Χαλκιδική την εποχή εκείνη. Η λογική του μοντέρνου, αφορά στην πολεοδομική χάραξη του σχεδίου, με ζώνες κατοικίας κυρίως αλλά και πρασίνου, ενώ προβλέπονται κοινόχρηστοι χώροι σε μεγάλες, συγκριτικά με το μέγεθος του οικισμού, εκτάσεις. Οι κατοικίες που οικοδομήθηκαν, αξιοποιούσαν τα νέα υλικά όπως το μπετόν, ενώ συνθετικά ήταν στο εσωτερικό τους λειτουργικά και περιμετρικά ελεύθερα.

Αξιοθέατα-Εκδηλώσεις
(Sights-Events)

Friday, February 21, 2020
Πολλοί σύλλογοι αναπτύσσουν δραστηριότητες στην Ιερισσό, όπως ο πολιτιστικός σύλλογος «Κλειγένης», ο μουσικοχορευτικός σύλλογος «Καγκελευτός», ο σύλλογος των «Φίλων του Περιβάλλοντος», ο μουσικογυμναστικός σύλλογος «Άκανθος», καθώς και επαγγελματικοί σύλλογοι και σωματεία (Σύλλογος Επαγγελματιών, Σωματείο Αλιέων, Σωματείο Οικοδόμων, Γεωργικός Συνεταιρισμός). Η αξιόλογη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα των κατοίκων έχει παράδοση αιώνων. Απόδειξη είναι ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αξιόλογων δημοτικών τραγουδιών που παραμένουν ζωντανά στην παράδοση του τόπου και τραγουδιούνται μέχρι σήμερα.
Η περιοχή έχει πολλά ενδιαφέροντα έθιμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το έθιμο στο λεγόμενο Μαύρο Αλώνι, ή Του Μαύρου Νιου το Αλώνι, κάθε χρόνο την Τρίτη μέρα του Πάσχα.  Πρόκειται για μια τοποθεσία κοντά στην Ιερισσό, όπου το 1821 οι Τούρκοι κατά διαταγή του Σιντίκ Γιουσούφ Μπέη έσφαξαν 400 Ιερισσιώτες.
Η παράδοση αναφέρει ότι ο μπέης είχε υποσχεθεί γενική αμνηστία σ΄ όλους όσους θα παραδινόταν, αφού τότε η Χαλκιδική είχε κι αυτή επαναστατήσει. Εμφανιστήκαν 400 Ιερισσιώτες που πίστεψαν στην υπόσχεσή του, αλλά αυτός τους υποχρέωσε με την απειλή των όπλων να χορέψουν. Σε κάθε κύκλο του χορού οι Τούρκοι έσφαζαν και από έναν χορευτή με τα σπαθιά τους. Από τότε, σε ανάμνηση της μαζικής αυτής σφαγής, στο χώρο τελείται τρισάγιο και στη συνέχεια στήνεται χορός στον οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες κάτοικοι της Ιερισσού, αλλά και επισκέπτες.
Ενας συγκεκριμένος χορός ονομάζεται καγκελευτός και αναπαριστά τη μεγάλη σφαγή. Είναι αργόσυρτος, προσομοιάζοντας τα συρτά και διστακτικά βήματα ανθρώπων καταδικασμένων σε θάνατο. Επειδή, δε, για σειρά ετών μετά το γεγονός, το έθιμο τελούνταν με την παρουσία Τούρκων και κάποια πράγματα δεν μπορούσαν να διατυπωθούν ξεκάθαρα, το τραγούδι μιλά με πολλά υπονοούμενα για την πολυπόθητη λευτεριά. Οταν το τραγούδι κοντεύει να τελειώσει, οι δύο πρώτοι χορευτές ενώνουν τα χέρια τους σε αψίδα αναπαριστώντας τα σπαθιά των Τούρκων εκτελεστών και όλοι οι υπόλοιποι χορευτές περνούν από κάτω δυο φορές. Ενδιαφέρον είναι το ότι κάθε στροφή του τραγουδιού απαγγέλλεται εναλλάξ μια από τους άντρες και μια από τις γυναίκες που συμμετέχουν στο χορό. Πλούσια είναι τα δημοτικά και τα λαϊκά τραγούδια της Ιερισσού, τραγουδισμένα από τους ντόπιους. Σε κάθε γιορτή και πανηγύρι η ορχήστρα των λαϊκών οργανοπαιχτών δίνει το στίγμα της, όπως στο Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία κάθε 20 Ιουλίου, που γιορτάζεται σε μια δασώδη τοποθεσία έξω από το χωριό, και στο Γεννέσιο της Θεοτόκου κάθε 8 Σεπτεμβρίου, όπου εορτάζει η πόλη με λιτανεία της εικόνας, μοίρασμα σταφυλιών και φαγητού, τραγούδια και χορούς.
Ο πύργος της Κρούνας βρίσκεται ένα χιλιόμετρο περίπου βορειοδυτικά της Ιερισσού, στην αριστερή όχθη χειμάρρου και αμέσως νότια του ασφαλτόδρομου. Περιβάλλεται από λιθολογημένο τειχόκαστρο και διατηρείται σε ύψος περίπου δέκα μέτρων, καθώς του λείπει τουλάχιστον ένας όροφος. Ο πύργος είναι τετραγωνικής κάτοψης, εξωτερικών διαστάσεων 8Χ8 μ. Η απόληξη των τοίχων έχει καταρρεύσει, το σημερινό ύψος κυμαίνεται από 11,5 έως 13,5 μ. περίπου. Πρόκειται για τον πύργο του Μετοχίου που κατείχε στην περιοχή η αθωνική μονή Χελανδαρίου μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ο οποίος θα πρέπει να θεωρηθεί κτίσμα του 15ου αιώνα.


ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ & ΚΕΙΜΕΝΩΝ-ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:


Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2015-2023 ®

Αρναία
(Arnaia)

Γενικές Πληροφορίες
(General information)

Saturday, March 21, 2020
Ονομασία: Αρναία
Παλιά ονομασία: Λιαρίγκοβη
Έτος δημιουργίας οικισμού: 5ος αιώνας μ.Χ.
Παλιά ιδιοκτησία περιοχής: Μετόχι Ι. Μονής Κωνσταμονίτου
Καταγωγή κατοίκων: Αυτόχθονες
Απογραφή 1928: 2.402 Κάτοικοι
Απογραφή 2011: 2.317 Κάτοικοι
Ενοριακοί Ι. Ναοί: Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Στεφάνου (1812) & Αγίων Αναργύρων (1919)
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.486198, 23.594986

Η Αρναία είναι ένας από τους πιο όμορφους ορεινούς οικισμούς της Χαλκιδικής. Είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους του Χολομώντα, σε υψόμετρο 600 μ. Απέχει περίπου 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 38 χλμ. από τον Πολύγυρο. Διασχίζεται από την εθνική οδό 16 (Θεσσαλονίκης-Ιερισσού) που οδηγεί στο Άγιο Όρος. Αποτελεί έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αδραμερίου.
Το σημερινό της όνομα, Αρναία, έλαβε η Λιαρίγκοβα το 1928. Η Επιτροπή Μετονομασίας λαμβάνοντας υπόψη της και τις δύο εκδοχές, ότι δηλαδή πιθανόν ήταν χτισμένες εκεί κοντά οι δύο αρχαίες πόλεις, των Αρνών και της Αυγαίας, μετονόμασαν την κωμόπολη σε Αρναία ενώνοντας τη συλλαβή Αρν- από την αρχαία πόλη Αρναί με την κατάληξη -αια από την πόλη Αυγαία. Το 1932 ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Βόρειας Χαλκιδικής με πληθυσμό 3000 κατοίκων, οι οποίοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, την υλοτομία, την κατασκευή παπουτσιών, μάλιστα υπήρχαν 50 περίπου συντεχνίες πρωτομαστόρων και καλφάδων, την υφαντική τέχνη και τα μεταλλεία.
Ο οικισμός είναι κτισμένος αμφιθεατρικά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πλούσια δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά. Οι μόνιμοι κάτοικοί του ξεπερνούν τους 2.500 και εξακολουθούν να ασχολούνται με την υλοτομία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, αλλά και με τις τέχνες, τις επιστήμες και το εμπόριο. Η Αρναία διατηρεί ακόμη και σήμερα δείγματα μιας παλιάς τοπικής κοινωνίας όσον αφορά στον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα. Ο οικισμός δεν αναπτύχθηκε πάνω σε κάποιον οργανωμένο προϋπάρχοντα ιστό. Είναι παλιός, χωρίς πολεοδομικό σχέδιο και πυκνοδομημένος. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι που επέστρεψαν στην πόλη μετά την καταστροφή της από τους Τούρκους άρχισαν να ξαναχτίζουν τον οικισμό γύρω από τις πλατείες. Τα σπίτια είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και χωρίς αυλές για να προφυλάσσονται με αυτόν τον τρόπο από τον αέρα και να διατηρούνται ζεστά κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι μέσα στον οικοδομικό ιστό. Υπάρχουν στενά, πλακόστρωτα δρομάκια και πλατείες που συνθέτουν έναν ελκυστικό συνδυασμό της ομορφιάς του περιβάλλοντος χώρου και της παράδοσης. Ο πυρήνας του οικισμού είναι η κεντρική πλατεία, το «παζάρι», όπου υπάρχει ένας μεγάλος πλάτανος μέσα από τον οποίο κυλά πόσιμο νερό. Γύρω από την πλατεία και τον κεντρικό δρόμο, όπου είναι συγκεντρωμένες οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες, τα καταστήματα και οι χώροι εστίασης με τα παραδοσιακά καφενεία και τις ταβέρνες, αναπτύσσεται το εμπορικό κέντρο της Αρναίας.

Ιστορία
(History)

Saturday, March 21, 2020
Η Αρναία είναι ήδη γνωστή από την αρχαιότητα με το όνομα Αρναί. Με βάση ιστορικά στοιχεία και αρχαιολογικά ευρήματα η θέση της αρχαίας πόλης των Αρνών πρέπει να βρισκόταν στα βόρεια του λόφου του Προφήτη Ηλία, 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της σύγχρονης πόλης. Στον λόφο αυτόν τα αρχαιολογικά δεδομένα μαρτυρούν συνεχή κατοίκηση από τους προϊστορικούς χρόνους (15ος αιώνας π.Χ.) έως τον 14ο αιώνα μ.Χ. Λέγεται ότι την πόλη των Αρνών αποίκησαν μετά τους Περσικούς πολέμους κάτοικοι της νήσου Άνδρου, υπόθεση που ενισχύεται από το γεγονός ότι άποικοί της ίδρυσαν 4 αποικίες στην περιοχή, την Άκανθο, τα Στάγειρα και την Άργιλο στο Στρυμονικό Κόλπο και τη Σάνη στον Σιγγιτικό Κόλπο σε συνδυασμό με την αναφορά ότι στην Άνδρο υπήρξε πόλη με την ονομασία Άρνη.
Σύμφωνα με άλλους μελετητές, περιμετρικά του λόφου του Προφήτη Ηλία βρισκόταν μια άλλη αρχαία πόλη, η Αυγαία, της οποίας η Ακρόπολη τοποθετείται στην κορυφή του λόφου. Η μοναδική σωζόμενη ιστορική μαρτυρία για την αρχαία αυτή πόλη είναι εκείνη του Θουκυδίδη, ο οποίος αναφέρει ότι ο στρατηγός των Σπαρτιατών Βρασίδας κατά το έτος 424/423 π.Χ. πραγματοποιούσε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή της σημερινής Χαλκιδικής και ξεκινώντας από την αρχαία πόλη Αρναί στράφηκε κατά της Αμφιπόλεως. Ο εντοπισμός στον λόφο του Προφήτη Ηλία αργυρών νομισμάτων, τα οποία στον οπισθότυπο φέρουν τα γράμματα Α Ρ Ν και η κοπή τους τοποθετείται από τους ερευνητές μεταξύ των ετών 392-379 π.Χ., δεν μπορεί να μας οδηγήσει με ασφάλεια στην υπόθεση της ύπαρξης της αρχαίας πόλης των Αρνών στην περιοχή αυτή. Η μελλοντική ανασκαφική έρευνα με τα στοιχεία που θα φέρει στο φως θα μας επιτρέψει να διεξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για το ζήτημα αυτό.
Συνέχεια του καταστραμμένου κάστρου ήταν ένας νέος μικρός οικισμός που ιδρύθηκε σε κοντινή απόσταση στα τέλη του 15ου αιώνα με αρχές του 16ου αιώνα από εργάτες μοναχούς του Μετοχίου της αγιορείτικης μονής Κωνσταμονίτου και έλαβε την ονομασία Λιαρίγκοβα ή Λιαρίγκοβη (από τις σλάβικες λέξεις λιέρα (κόπρος) και γκοβνή (σωρός), δηλαδή σωρός κόπρου, επειδή η πεδιάδα ήταν τόπος βοσκής ζώων της μονής Κωνσταμονίτου). Η πρώτη σαφώς χρονολογούμενη αναφορά της Λιαρίγκοβας ή Λιαρίγκοβης γίνεται σε ένα φερμάνι του 1750, το οποίο περιλαμβάνει έναν κατάλογο των μετοχιών της μονής Κωνσταμονίτου του Αγίου Όρους.
Ο οικισμός αυτός γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση κατά τον 18ο αιώνα, λόγω της απασχόλησης των κατοίκων στα μεταλλεία των Σιδηροκαυσίων (Ολυμπιάδας-Στρατωνίου) στην Βόρεια Χαλκιδική και αποτέλεσε πρωτεύουσα της περίφημης μεταλλευτικής ομοσπονδίας των 12 Μαντεμοχωρίων (οι 12 κοινότητες των Μαντεμοχωρίων ήταν οι εξής: Γαλάτιστα, Ραβνά, Πετροκέρασα, Σταυρός, Βαρβάρα, Λιαρίγκοβη, Νοβοσέλο (Νεοχώρι), Μαχαλάς (Στάγειρα), Ίσβορος (Στρατονίκη), Χωρούδα, Ρεβενίκια (Μεγάλη Παναγιά) και Ιερισσός). Το 1775 η Πύλη δέχτηκε να παραχωρήσει την εκμετάλλευση των μεταλλείων στα Μαντεμοχώρια με τον όρο να αποδίδουν στο οθωμανικό κράτος ένα μέρος από την παραγωγή τους. Έτσι, κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας συνέχισε να είναι ένα σημαντικό κέντρο της περιοχής της Χαλκιδικής με μεγάλη εμπορική κίνηση. Μάλιστα, ο Γάλλος πρόξενος στην Θεσσαλονίκη Cousinery, ο οποίος πέρασε από την Λιαρίγκοβη το 1793, την περιγράφει ως έναν αυτάρκη και δυναμικό οικισμό. Χαρακτηριστικά σημειώνει: «Η ευμάρεια, μέσα στην οποία ζουν οι κάτοικοι της Λιαρίγκοβης δεν προέρχεται μόνο από την καλλιέργεια των αγρών τους. Κατασκευάζουν τάπητες για τους οποίους χρησιμοποιούν το μαλλί του τόπου. Σχεδόν όλες οι οικογένειες ασχολούνται με την εργασία αυτή και τα προϊόντα της βιοτεχνίας έφθαναν και πωλούνταν ως τη Ρουμελία (Romelie) και ιδίως στα Μοναστήρια».
Σπουδαίοι αγωνιστές της επανάστασης του 1821 ήταν ο Ελευθέριος Ιωάννου, ο Δημήτριος Νικολάου και ο Μαργαρίτης Δημητρίου. Αναφέρεται επίσης ο προεστός Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης που δαπάνησε την περιουσία του στον αγώνα. Οι κάτοικοι επίσης έδωσαν το παρόν στο Μακεδονικό Αγώνα, οργανώνοντας τοπική Επιτροπή Άμυνας. Η απελευθέρωση έγινε στις 2 Νοεμβρίου 1912.

Αξιοθέατα-Εκδηλώσεις
(Sights-Events)

Friday, February 21, 2020
Στα σοκάκια που ξεκινάνε ακτινωτά από την κεντρική πλατεία δημιουργώντας στο διάβα τους μικρότερες πλατείες και γειτονιές, μπορεί κανείς να θαυμάσει το πλούσιο παραδοσιακό απόθεμα που διαθέτει ο μοναδικός αυτός οικισμός. Νότια της κεντρικής πλατείας, στη συνοικία της Γαννούδενας, βρίσκεται και το περίφημο Αρχοντικό Ιατρού, που είναι ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Αρναίας και το παλαιότερο της Χαλκιδικής και το οποίο λειτουργεί ως Ιστορικό-Λαογραφικό μουσείο. Στο ισόγειο του μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αρναίας, παραδοσιακά μουσικά όργανα, είδη μελισσοκομίας και αγροτικά εργαλεία. Στον επάνω όροφο υπάρχουν τα εργαλεία παρασκευής και σερβιρίσματος καφέ και σε άλλους χώρους εργαλεία ύφανσης, μαγειρικά σκεύη και άλλα είδη καθημερινής χρήσης. Απέναντι του είναι το διώροφο κτίριο του 1870, γνωστό και ως «οικία Γιαννούδενας», που στεγάζει το μουσείο Υφαντικής όπου θα μάθετε πολλά για την τέχνη της υφαντικής που υπήρξε μια από τις σημαντικότερες ασχολίες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου είναι ο αργαλειός ή ρόκα, πλήθος υφαντών και άλλα εκθέματα, κατά κύριο λόγο από την προσωπική συλλογή της Χαρίκλειας Δημητρακούδη, φημισμένης υφάντρας και εμπόρισσας. Στο ισόγειο παρουσιάζεται βήμα προς βήμα η διαδικασία μετατροπής της πρώτης ύλης του μαλλιού σε νήμα έτοιμο για τοποθέτηση στον αργαλειό και την ύφανση. Στον όροφο βρίσκονται τα «καλλιγραφικά» χαλιά που χρησιμοποιούνταν για τη διακόσμηση των τοίχων. Στη συνοικία αυτή συγκεντρώνονται τα πιο αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής της Αρναίας. Σπίτια κτισμένα μετά την καταστροφή του 1821, βαμμένα με έντονα χρώματα λουλακί ή ώχρας και σχηματίζουν όμορφες γειτονιές. Κατηφορίζοντας τον κεντρικό δρόμο από την πλατεία θα βρεθείτε μπροστά στο περίφημο σχολείο του 1871, την λεγόμενη «αστική σχολή Λιαριγκόβης». Είναι το πιο καλοκτισμένο σχολείο του 19ου αιώνα στη Χαλκιδική και από το 1990 στεγάζει το Δημαρχείο. Η τοιχοδομία του ακολουθεί την τεχνική που συνήθιζαν την εποχή εκείνη στο Άγιο Όρος. Δίπλα στο Δημαρχείο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, τρίκλιτη βασιλική με κωδωνοστάσιο που χρονολογείται από το 1889. Είναι ο μοναδικός ναός στην Ελλάδα που λειτουργεί για τις ανάγκες των πιστών ενώ είναι κτισμένος πάνω σε αρχαιότητες μεγάλης αξίας -και μάλιστα ορατές, αφού στο δάπεδο του ναού υπάρχουν ειδικοί υαλοπίνακες. Στο περίφημο καμπαναριό της εκκλησίας όταν απελευθερώθηκαν από τον τούρκικο ζυγό οι Αρναιώτες κρέμασαν ένα ιστορικό ρολόι που οι Τούρκοι είχαν μεταφέρει από το χωριό Τεπαλήδες, όταν κατέστρεψαν τη Λιαρίγκοβη το 1821. Πλάϊ στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου ευρίσκεται και η Ιερά Μητρόπολη Αρναίας, νεόδμητο μεγαλοπρεπές κτίριο που πλουτίζει την ταυτότητα της Αρναίας. Απέναντι από το Δημαρχείο και τον Άγιο Στέφανο βρίσκεται το παλιό χάνι και σήμερα ξενώνας Αλεξάνδρου. Όλη αυτή η περιοχή ήταν παλιά το κέντρο του χωριού, το λεγόμενο χοροστάσι.
Αξιόλογος είναι και ο σταυροειδής με τρούλο ναός των Αγίων Αναργύρων, του 1919, σε σχέδια του Αναστάσιου Ορλάνδου. Το 1924 μια συνοδεία μοναχών από το Άγιο Όρος αγιογράφησε το ναό στον οποίο γίνεται καθημερινά εσπερινός και όρθρος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το επιβλητικό κτίσμα του δημοτικού σχολείου με το τεράστιο προαύλιο. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα σχολικής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1930. Σ' ολόκληρη την πόλη σώζεται ένας μεγάλος αριθμός παλαιών παραδοσιακών κατοικιών, σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας. Είναι κατασκευασμένες με βασικά υλικά την πέτρα και το ξύλο, από Αρβανίτες και Ηπειρώτες τεχνίτες -οι οποίοι στάθμευαν στην Αρναία καθώς πήγαιναν να εργαστούν στα μοναστήρια του Άθωνα-, αλλά και ντόπιους μάστορες. Τα παραδοσιακά σπίτια της Αρναίας είναι αντιπροσωπευτικοί τύποι της αρχιτεκτονικής της Βόρειας Χαλκιδικής. Η ύπαρξη του «ζωντανού» αυτού παλλαϊκού ιστού αιτιολογεί απόλυτα τον επίσημο χαρακτηρισμό της Αρναίας το 1987 από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «Ιστορικό τόπο» και «Παραδοσιακό οικισμό». Η Αρναία Χαλκιδικής βρίσκεται στην 3η θέση της λίστας του αμερικανικού CNN με τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας.

ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ & ΚΕΙΜΕΝΩΝ-ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:

Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2015-2023 ®

Παλιές Φωτογραφίες Αρναίας
(Old Photos of Arnaia)

Sunspot Web Design
© Sunspot Web Design 2015-2023 ®

Τηλέφωνα επικοινωνίας :
+302374023330 & +306946676500
Υπεύθυνοι ιστοσελίδας :
Μαίρη Παπαδοπούλου & Βαγγέλης Κατσαρίνης
ΕΔΡΑ : Κασσάνδρεια Χαλκιδικής
e-mail :
Σαν την Χαλκιδική... δεν έχει !
Wednesday, May 19, 2021
Φως, ήλιος, καυτό αεράκι, θάλασσα, απέραντο γαλάζιο, μαγευτικές ακρογιαλιές, υπέροχες παραλίες, νησάκια λουσμένα στο χρώμα, ο ήχος των τζιτζικιών, βαρκάδες, παιχνίδια στην άμμο, βουτιές από ψηλούς βράχους, μακροβούτια, εξερεύνηση με μάσκα και βατραχοπέδιλα, βόλτες με θαλάσσιο ποδήλατο, θαλάσσια σπορ, μάζεμα κοχυλιών, ατελείωτα ηλιοβασιλέματα, φεγγαρόστρατες με πανσέληνο, μουσική, συναυλίες, ζεστές νύχτες κάτω από τα αστέρια, θερινό σινεμά, μουσική και χορός, φεστιβάλ, βόλτα στους αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινοί πύργοι και εκκλησίες, ουζάκι και ρετσίνα, τσίπουρο με μύδια αχνιστά, χταποδάκι στα κάρβουνα, ψάρια στην σχάρα με παγωμένη Μαλαγουζιά, πράσινες ελιές Χαλκιδικής, λιαστές ντομάτες, υποβρύχιο βανίλια, σπιτική παγωμένη βυσσινάδα, καρπούζι, σταφύλι, παγωμένος φραπέ, δροσερά κοκτέιλ στο κύμα συνδυασμένα με την Ελληνική φιλοξενία κάνουν την Χαλκιδική έναν από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς για εκατομμύρια ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο !

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση
και γενικά η αναπαραγωγή των κειμένων της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού. Οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Sunspot Web Design, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Σημειώνεται ότι η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε μία ή περισσότερες από τις φωτογραφίες για παρουσίαση σε έντυπο μέσο ή ιστοσελίδα, υποχρεούστε να αναφέρετε στην ίδια σελίδα και σε ευκρινές σημείο με link το website: ως πηγή των εικόνων.

Find us on Facebook
Kassandra Halkidiki
Kassandra Hotels